Η οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ανακοίνωσε την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση για τη σχολική περίοδο 2019-2020. Ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις και θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη θεματική ενότητα της κλιματικής αλλαγής. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες σχολείων από την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ.
Ο διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία έργων με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software & Open Hardware) και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Είναι ένας εκπαιδευτικός διαγωνισμός, όπου τα σχολεία γίνονται δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας, και μοιράζονται τη γνώση με ανοιχτές τεχνολογίες, όπως το Arduino, το Raspberry Pi, και η Τρισδιάστατη εκτύπωση. Στοχεύει στην εισαγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανοιχτού υλικού και λογισμικού και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, ενισχύει την πειραματική άσκηση, στηρίζοντας την επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών (https://robotics.ellak.gr/) απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και ΙΕΚ) με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν, να μάθουν με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και να μοιραστούν τις γνώσεις μέσω Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων.
Φέτος ο Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών θα επικεντρωθεί σε μία θεματική ενότητα: την Κλιματική Αλλαγή. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια ορατές και οι ανοιχτές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση τους. Ήδη ένα κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη το οποίο συνδυάζει τη συνεργατικότητα με τον σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και ανοιχτού hardware, δημιουργώντας επαναχρησιμοποιήσιμες και φθηνές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekt.gr/el/news/23415