Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο “Βιβλιοθήκη, ο κόσμος μου” που συνδιοργάνωσαν η Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών (Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το ΕΚΤ και το ΤΕΙ Αθηνών, στον χώρο της βιβλιοθήκης του ΕΚΤ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση βιβλιοθηκών - κάθε τύπου - στη σχολική πράξη, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν δομημένο σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, πρόσωπα από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο αλλά και από τον χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των βιβλιοθηκών συζήτησαν για την πολύπλευρη διείσδυση των Νέων Τεχνολογιών στον τομέα της - σύγχρονης - τυπικής Εκπαίδευσης και για το πώς αυτές μπορούν να μετασχηματίσουν - στο εγγύς μέλλον - τον ρόλο των Σχολικών Βιβλιοθηκών, διαμορφώνοντας ένα νέο, περισσότερο ελκυστικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό παράδειγμα. Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι: Εύη Σαχίνη, Δάφνη Μάνεση, Μαρία Δημοπούλου, Παντελής Τσολάκος, Ειρήνη Βοκοτοπούλου, Γρηγόρης Χρυσοστομίδης και Καλλιόπη Κύρδη.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα βιωματικά εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν:
- πώς να χρησιμοποιούν τη Σχολική Βιβλιοθήκη και την υπηρεσία openABEKT του ΕΚΤ για τον εμπλουτισμό του μαθήματος στην τάξη,
- πώς να φτιάχνουν βιβλία και ψηφιοποιημένες συλλογές σε tablets και πώς να αναζητούν και να χρησιμοποιούν βιβλιολογικό υλικό για την υποστήριξη του μαθήματος
- πώς να αναπτύσσουν θεματικά σενάρια για τη λογοτεχνία και πώς να ενσωματώνουν ψηφιακές πηγές στη διδασκαλία
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν η Μαθησιακή Ηλεκτρονική Τράπεζα Ιδιαίτερης αξίας Διδακτικών Αντικειμένων (ΜΗΤΙΔΑ) (mitida.gr) και η διαδικτυακή πλατφόρμα openABEKT που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ. Tο openABEKT είναι η μετεξέλιξη του ΑΒΕΚΤ, του ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών (Integrated Library System), που αναπτύσσεται από το ΕΚΤ από το 1987 και εξυπηρετεί περισσότερες από 2.500 βιβλιοθήκες και άλλους οργανισμούς, όπως μουσεία και αρχεία.
Το βίντεο του σεμιναρίου είναι διαθέσιμο εδώ
Η παρουσίαση της κυρίας Σαχίνη είναι διαθέσιμη εδώ
Η παρουσίαση της κυρίας Μάνεση είναι διθέσιμη εδώ
Η παρουσίαση της κυρίας Δημοπούλου και του κύριου Τσολάκου είναι διαθέσιμη εδώ
Η παρουσίαση της κυρίας Βοκοτοπούλου και του κύριου Χρυσοστομίδη είναι διαθέσιμη εδώ
Η παρουσίαση της κυρίας Κύρδη είναι διαθέσιμη εδώ.